Hiken door verlaten dorpjes op Alpe Ompio, Italië

Onze zomervakantie 2020 begonnen we aan Lago Maggiore. De omgeving leek ons erg mooi en de weersvoorspellingen waren gunstig. Onze eerste hike die we in deze omgeving deden was de hike op Alpe Ompio. Scroll naar beneden voor onze ervaring en bijbehorende foto’s.

Uitzicht tijdens de route

Praktische info

Om op Alpe Ompio te komen kan je het makkelijkst de berg oprijden vanuit het plaatsje Fondotoce. Vanaf hier rij je van de Via Fondotoce, met een paar straatjes tussendoor naar Via Ompio. Deze straat blijf je volgen tot je boven bent, en stopt vanzelf. Waar de weg stopt, kan je je auto parkeren. Parkeren is hier gratis.

Vanaf de parkeerplaats starten heel veel routes, maar er zijn ook een aantal die er juist langs komen en ergens anders zijn begonnen. Op de grote kaart die op de parkeerplaats hangt, kan je alle routes zien en eentje kiezen. Wij kozen voor de Alpe Ompio-route.

Uitzichtpunt bij een verlaten dorpje

Te zien tijdens het lopen van de route

De route loopt in het begin over een aangelegd stenen pad, maar verandert al snel naar meer natuurlijke paadjes. Deze paden lopen langs allerlei mooie stukken natuur. We kwamen langs kleine beekjes en watervalletjes met super helder water. Soms moest je er doorheen of kon je er overheen stappen, maar op een aantal plekken was er ook een klein houten bruggetje. De route liep door grote bossen, maar soms was er een open plek, waardoor je prachtig uitzicht had op de bergen rondom en het Lago Maggiore. We kwamen zelfs een aantal ezeltjes tegen.

Via deze route kwamen we ook langs dorpjes, met maar een paar huizen. Sommige dorpjes waren al een beetje afgebroken en verlaten, maar de route liep ook midden door een dorpje waar nog mensen woonden. De route liep eigenlijk dwars door de voortuinen van de mensen die er woonden. Dat vonden wij een beetje gek. We waren daarom een beetje bang dat we om het dorpje heen hadden moeten lopen. Echter waren de mensen juist heel vriendelijk en vrolijk, waardoor we ons niet echt schuldig voelden. Later bleek ook dat door het dorpje heen de route aangegeven stond, dus het klopte toch wel dat we er doorheen moesten.

Beginstuk van de route

De route

De route is erg groen, met veel struiken en bomen. Dit was erg leuk om tussen te lopen, maar soms moet je daarom wel even wachten op een mooi uitzicht. Er zitten niet super veel hoogtemeters in deze route. Dat was eigenlijk wel fijn om mee te beginnen. Het was ook fijn dat de route een beetje glooiend was. Daardoor hoef je niet in een keer heel veel te stijgen en daarna weer veer te dalen. Het was bij deze route goed verdeeld.

De paden zijn goed begaanbaar en daardoor geschikt voor liefhebbers van trailrunnen en mensen die liever willen wandelen. Doordat de paden goed begaanbaar zijn en de hoogtemeters goed verdeeld zijn, is deze route eigenlijk voor iedereen geschikt.

Er zijn onderweg genoeg schuilplekken voor de regen, maar er is geen plek in de buurt waar je iets te drinken of te eten kunt halen, afgezien van de beekjes en kraantjes onderweg. Zorg dus dat je zelf voldoende eten en drinken meeneemt!

Lago Maggiore

Deze route is wat ons betreft zeker een aanrader! De route is niet super uitdagend, maar onderweg is er erg veel te zien. De route is goed bereikbaar en parkeren met de auto is gratis. De route is niet toeristisch, waardoor je niet telkens mensen tegen komt.

Ben jij wel eens bij Lago Maggiore geweest? Zo ja, wat was daar jouw favoriete plekje? Laat het ons weten in de reacties!

3 gedachten over “Hiken door verlaten dorpjes op Alpe Ompio, Italië

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: