Wat te doen tijdens een dagje Echten (Drenthe)?

Als je een dagje weg gaat plannen, is Echten vast niet de eerste bestemming die in je gedachten of Google naar boven komt. Toch zouden we je wel aanraden om eens een bezoek te brengen aan Echten. Het is er namelijk erg knus en de natuur is hartstikke mooi! En er is voor ieder wat wils om te doen. Hier zijn onze tips!

Natuur

Er is veel leuks te doen in Echten, maar zeker voor de natuurliefhebber is het een fijne plek om te komen. Of je nou komt om te wandelen, te spelen of te fietsen, er is genoeg! Onze aanraders zijn:

Het Roekpad

Het Roekpad in Echten is een belevenisbos voor kinderen. Dit is dus een leuke plek om heen te gaan als je met kinderen op pad bent. Op het Roekpad zijn allerlei leuke activiteiten te doen, zoals met een vlot naar de overkant van het water, een kabelbaan, klimmen en klauteren in huisjes en touwen en uitleg over allerlei dieren die er leven.

Parkeren bij het bos kan direct naast de route van het Roekpad. Hiervoor moet je richting Huize Echten rijden. Voordeel van dit bos is dat het ook toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Er ligt namelijk een goed begaanbaar pad van steen. Ook is er gedacht aan slechtzienden, de informatiebordjes bevatten braille.

Vlot over het water bij het Roekpad in Echten
Het water bij het Roekpad waar je overheen kan met een vlot

Giant Track

Voor de mountainbike-liefhebbers is de Giant Track de place to be. Het is een recent aangelegde route, die uiteindelijk helemaal van Zuidwolde naar het Dwingelderveld zou moeten lopen. Je komt langs verschillende mooie natuurgebieden, waarbij je gewoon de blauwe Giant-bordjes moet volgen.

Er zijn veel verschillende punten waar je de route kan beginnen. Als je in Echten bent en je komt van ver, is het misschien handig om een parkeerplaats in de buurt te hebben. Je kan dan het makkelijkst parkeren als je vanaf de Ruinerweg de afslag bij locatie Het Bovenveen neemt. Hier zit een parkeerplek van Staatsbosbeheer waar je gratis je auto kan parkeren.

Het bos zonder naam

Je kan ook naar bovengenoemde parkeerplaats rijden, om daar een wandeling te maken. Als je vanaf de parkeerplaats direct de hoek om gaat naar het wildhek toe, kom je op een prachtige open plek terecht. Vanaf daar kan je allerlei leuke paadjes kiezen die verder het bos in gaan.

Wij hebben geen specifieke route als aanrader voor je, we zouden je aanraden om gewoon lekker te gaan lopen. Overal zijn leuke paadjes die door hartstikke mooie natuur kronkelen. Onderweg kan je koeien, schapen en reeën spotten. Daarom moeten honden hier wel aan de lijn.

We weten de naam van het bos niet, en kunnen het ook niet vinden op Google Maps. Vandaar dat het voor dit artikel een naamloos bos is.

Echtens Paradijs

Aan de Velingweg ligt het Echtens Paradijs. Aan de Velingweg kan je je auto parkeren, en vanaf daar kan je direct gaan wandelen.

Tijdens het wandelen kom je erg veel zand tegen. De route is daardoor niet erg toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Wel is het erg mooi. Er zijn veel open heides. Er is een watertje en er is een grote zandvlakte. Op deze zandvlakte kan je fijn spelen, lekker picknicken, in bomen klimmen of dennenappels zoeken.

Je kan ook de rode route wandelen. De rode route komt niet over de zandvlakte, maar is wel erg mooi. Vanaf de rode route kan je de zandvlakte wel zien liggen. Onderweg kan je besluiten om even van de route af te wijken. Zo kan je toch de zandvlakte bezoeken. Alle info over de rode route vind je hier.

Eten en drinken

Echten is geen groot dorp. Echten heeft namelijk nog geen 400 inwoners. Toch zijn er genoeg plekken om lekker te eten en drinken. Het is er erg gezellig en gemoedelijk. Hieronder onze favorieten!

Cafe Restaurant Boschzicht

Bij Boschzicht kan je terecht voor van alles wat met eten en drinken te maken heeft. Je kan hier terecht voor je ontbijt, lunch en diner. Maar ook voor een kopje koffie met een lekker gebakje na een wandeling of een verfrissend biertje na je fietstocht.

Wij zouden je vooral aanraden om er ‘s avond lekker te gaan eten. Het terras is net vernieuwd, maar je kan ook in de knus ingerichte serre of het restaurant zitten. Het eten smaakt altijd goed, het personeel is vriendelijk en de porties zijn ruim voldoende! Er is veel keuze, dus er staat altijd wel wat lekkers voor jou op het menu.

Restaurant Boschzicht vind je aan de Zuidwolderweg 38. En vergeet niet te reserveren, het kan druk zijn!

TeaTime

Waan je even helemaal in Engeland, door een bezoekje te brengen aan TeaTime. In een prachtige oude villa, die ingericht is in Engelse stijl, kan je hier genieten van een heerlijke high tea. Heb je geen zin of tijd voor een uitgebreide high tea, dan kan je ook kiezen voor een kleiner menu of gewoon een taartje met thee.

Reserveren is zeker aan te raden. TeaTime is druk bezocht, en wij hebben al eens gehad dat er helemaal geen plekje meer was. De prachtige villa vind je aan de Ruinerweg 4.

‘t Boshuys

Sinds deze zomer zit er op het oude terrein van Staatsbosbeheer ‘t Boshuys. Dit is een schattig boshuisje waar je even kan pauzeren tijdens je wandeling of fietstochtje. Je kan hier allerlei lekkere dingen krijgen: een taartje, een tosti, een kom soep, belegde broodjes, een gehaktbal, ijsjes, wafels, noem maar op. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekker eten voor een goede prijs!

Het terras is helemaal gemaakt met elementen uit het bos. Van boomstammen zijn stoeltjes, bankjes en tafeltjes gemaakt. De grond is helemaal bezaaid met houtsnippers. Wil je wel de lekkere snacks van ‘t Boshuys proeven, maar heb je geen zin om op het terras te zitten? Bestel dan een picknick-box. Hierin zitten alle ingrediënten voor een smaakvolle picknick onderweg.

‘t Boshuys is aan de Ruinerweg 7. Dit is naast het Echtens Paradijs. Hier vind je ook een oude uitkijktoren uit de Koude Oorlog. ‘t Boshuys is in het ‘laagseizoen’ alleen op zondag geopend.

‘t Boshuys in Echten, Drenthe. Een horecagelegenheid midden in het bos.
‘t Boshuys

Hoeve Sonneclaer

Overal in Echten zie je vlaggetjes hangen van verkooppunten van Sonneclaer-ijs, wat zeker een aanrader is om te proeven. Maar net buiten Echten vindt je Hoeve Sonneclaer, waar dit biologische ijs gemaakt wordt. Hier kan je op de boerderij genieten van een ijsje of een appelgebakje met koffie. In het bijbehorende winkeltje kan je ook andere biologische producten kopen, zoals vlees.

Mocht je met kinderen zijn, dan is dit een leuke plek om heen te gaan. Er zit namelijk een groot speelveld en een speelstal bij. En mocht het nou echt goed bevallen, dan kan je hier ook een nachtje (of meerdere nachtjes) slapen op de camping.

Voor een bezoekje aan Hoeve Sonneclaer moet je in Fluitenberg zijn, dit is een dorpje naast Echten. Hoeve Sonneclaer is gelegen aan de Fluitenbergseweg 94.

Overig

In Echten is meer te doen dan genieten van de natuur en lekker eten. Een bezoekje aan de onderstaande plekken mag ook zeker niet ontbreken.

Het Tweede Deel

Aan de Oshaarseweg 3 ligt het Tweede Deel. Het Tweede Deel is een fantastische kringloopwinkel. De winkel zit in een oude boerderij. In het tweede deel vind je voornamelijk oude spullen. Het ligt hier niet vol met troep, maar juist met allerlei dingen die nog in zeer goede staat zijn. De winkel is mooi ingedeeld en niet alles ligt door elkaar. Dat maakt het winkelen een stuk prettiger.

Hier vind je zeker een eyecatcher voor thuis! En ben je niet in de gelegenheid om naar Echten te komen, kan je ook een kijkje nemen op de Instagram-pagina van Het Tweede Deel. Via hier worden namelijk ook dingen uit de winkel verkocht.

De Landgoedwinckel

Aan de Oshaarseweg 3 vind je ook de Landgoedwinckel. Hier rondneuzen is al een uitje. De winkel zit in een oude boerderij en is helemaal in deze stijl ingericht.

De Landgoedwinckel is een perfecte plek om een cadeautje voor jezelf of een ander te kopen. Er is van allerlei moois te vinden. Voornamelijk bij het servies van Bunzlau Castle kijk je je ogen uit. Is dat niet helemaal jouw ding, dan kan je hier ook terecht voor andere interieur spulletjes, zoals geurkaarsen van Yankee Candle en WoodWick, handdoeken en theedoeken, plaids en kussens, en kamerparfum. Ook kan je een cadeaupakket samenstellen.

Ga zelf op pad 🙂

Dit waren onze tips voor een dagje Echten! Ga ook vooral zelf lekker op pad in dit gemoedelijke dorpje, want er is nog veel meer moois en leuks te doen! En we zijn wel benieuwd: wat is jouw favoriete kleine plekje?

Eén opmerking over 'Wat te doen tijdens een dagje Echten (Drenthe)?'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: