Er op uit in Leinwijk, Groningen

Een tijdje geleden kochten wij het boek ‘Wandellust’, geschreven door Cynthia Schultz. Dit boek staat vol met de allermooiste plekken voor een wandeling in Nederland. Via dit boek kwamen wij op het gebied van het Zuidlaardermeer: Leinwijk. De foto’s en de omschrijving waren erg aantrekkelijk, dus wij besloten richting Groningen te rijden en hier een wandelrondje te maken.

Leinwijk is een veldlaboratorium. Hier wordt onderzoek gedaan naar de invloed van wisselende waterstanden en de beweging van water, op de waterkwaliteit en de groei van planten. Meer info hierover vind je hier.

Als je met de auto komt, kan je die aan de rand van het natuurgebied parkeren. Er zijn twee paviljoenen aan de rand van het natuurgebied. Wij hebben in de buurt van Paviljoen de Leine geparkeerd, maar stonden niet helemaal goed. Wij stonden namelijk bij een vakantiepark, omdat we de verkeerde bordjes hadden gevolgd. Als je echt bij het paviljoen parkeert, zit je wel goed. Hier kan je gratis parkeren en direct het natuurgebied in.

Vanaf de parkeerplek kan je in het begin eigenlijk maar een kant op. Je volgt de route die richting de uitkijktoren loopt. Dit pad leidt je tussen het water door naar een uitkijktoren, vanaf waar je prachtig uitzicht hebt over het Zuidlaardermeer. Onderweg naar de uitkijktoren toe, kom je veel vogels en een brug tegen. Het is leuk om hier even te kijken, omdat je toch wat hoger staat. Het echte hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) blijft wel de uitkijktoren.

De uitkijktoren

Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over al het water en het riet wat er groeit. Het was erg winderig toen wij er waren, dus het was verderop druk met windsurfers. Die konden we vanaf de toren nog net zien. Vanaf de uitkijktoren konden we de vogels die overal aan het zwemmen waren ook goed zien. Die waren vanaf de grond wat minder te zien, omdat het riet behoorlijk hoog was.

Bij de uitkijktoren ligt een aanlegsteiger. Dit is handig voor mensen die gaan kanoën of suppen, maar hier kan je natuurlijk ook even lekker langs de waterrand zitten. Dat lukt op veel andere plekken niet, omdat daar veel riet staat. Vanaf de uitkijktoren loop je naar het gemaal toe. Daar staat normaalgesproken een van de grootste Nederlandse molens in Amerikaanse stijl op. Deze stond er nu helaas niet (waar die wel is, weten we niet).

Het water voor het gemaal

Vanaf het gemaal kan je meerdere kanten op. Je kan over een open vlakte door, waar veel dieren zijn. Je kan ook de andere kant op, dan loop je juist bij de parkeerplek vandaan. Wij kozen ervoor om het veld op te gaan, omdat wij wel even bij de dieren wilden kijken. Als je de andere kant op loopt, loop je via paadjes langs het riet en nog meer water.

Wij vonden het erg leuk om naar Leinwijk te gaan! Het leuke vonden wij dat het landschap heel anders is dan de bossen waar wij vaak heen gaan. Er is veel water en riet, waardoor je een heel wijds uitzicht hebt. Het is een gebied waar van alles te doen is. Er zijn paden waar je goed kan fietsen en er is gedacht aan mensen die houden van watersporten. Er zijn twee paviljoenen waar je (als Corona voorbij is) wat kan drinken en eten en er is een strandje. De route kan je zo lang maken als je wil, maar de uitkijktoren is niet mega ver lopen. De route van het gebied, is 3 kilometer. Hierdoor is het ook geschikt om met kinderen naartoe te gaan.

Het enige minpuntje aan Leinwijk vonden wij dat je vanaf veel plekken nog best in de buurt zit van de woonwijken en wegen om het gebied heen. Je kan wandelend niet heel ver het gebied in, omdat daar natuurlijk allemaal water is. Je blijft dus een beetje aan de rand, waardoor je altijd wel ergens een grote weg of woonwijk kan zien. Toch vinden wij dit geen reden om Leinwijk te skippen, want als je richting de natuur blijft kijken is het prachtig!

Als je ook naar Leinwijk wilt, parkeer dan bij paviljoen De Leine. Paviljoen De Leine vind je aan de Meerweg 62a in Kropswolde. Veel plezier!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: