Deze 6 dingen moet je doen als je naar Cinque Terre gaat

Misschien is Cinque Terre wel één van de meest idyllische plekjes van Europa. Bij veel mensen staat deze bestemming dan ook op hun bucket list. Maar als je gaat, wat moet je dan gezien en gedaan hebben? Wij zijn meerdere keren geweest en geven je zes tips!

1. Bootje varen

Vier van de vijf dorpjes zijn te bereiken vanaf het water. Vanaf het water kan je alle vijf dorpjes zien. En dat is zeker de moeite waard! Het is erg tof om de dorpjes te bekijken vanaf het water, omdat je de dorpjes zo op een hele andere manier kan zien. Zo heb je het mooiste uitzicht op de dorpjes!

Je kan er voor kiezen om een pondje over te gaan, hier kan je lekker bovenop het dak zitten. Lekker als de zon schijnt! Je kan ook een kleiner bootje huren. Met of zonder gids. Naast dat wij een paar keer met het pondje zijn geweest, zijn we ook met de kano geweest. Dat was erg leuk! Tijdens het varen met de kano, konden we lekker zwemmen en het leven onder water bewonderen.

uitzicht vanaf de boot

2. Hiken

Je kan er voor kiezen om van dorpje naar dorpje te gaan met de boot of trein, maar je kan ook van dorpje naar dorpje hiken. Rondom Cinque Terre zijn enorm veel hike-routes te vinden. Naast dat je van dorpje naar dorpje kan hiken, zijn er ook een hele boel andere routes. Wij hebben alleen de routes tussen de dorpjes gedaan.

De routes staan onderweg goed aangegeven. Bij de routebordjes staat ook een tijdsinschatting hoe lang het duurt voor je bij je bestemming bent. In ieder dorpje hangt ook een kaart van alle routes, maar bij de infopoints kan je ook een papieren kaart voor onderweg krijgen.

Onze favoriete route is van Corniglia naar Manarola. Deze route was enorm rustig en had veel hoogtemeters. Daardoor heb je prachtig uitzicht en merk je minder van de drukte. Je komt door een aantal kleine en rustige dorpjes en door wijnvelden tegen de rotsen op.

De routes zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of kinderwagen. De routes verschillen qua moeilijkheid en lengte, dus verder voor iedereen wat wils. Om de route veilig te volbrengen is het wel belangrijk dat je goed ter been bent. De ondergrond van alle paden is nogal hobbelig, met veel keien en hoge opstapjes en afstapjes. Daarnaast zijn goede schoenen verplicht. Schoenen met open tenen, zoals slippers, zijn niet toegestaan.

doorkijkje tijdens een van de hikes

3. De laatste trein terug nemen of een nachtje blijven slapen

Overdag is het behoorlijk druk in de dorpjes, maar ‘s avonds is het meer gezellig druk. Er klinkt gezellige muziek en geklets uit de restaurantjes. Overal staan gezellige lampjes aan en er hangt een hele fijne sfeer. Wij zouden je daarom aanraden niet rond etenstijd te vertrekken, maar juist te blijven! De treinen rijden nog tot laat in de avond/nacht terug, dus geen haast. Wil je er echt optimaal van de avond genieten? Dan kan je natuurlijk ook een slaapplek boeken in een van de dorpjes.

4. Een handgemaakte souvenir kopen

Een fijne en tastbare herinnering aan je tripje naar Cinque Terre is natuurlijk een souvenir. Zoals op iedere toeristische plek, kan je op elke hoek van de straat een souvenir kopen. In Cinque Terre zitten veel kleine winkeltjes met handgemaakte souvenirtjes. Niet met de standaard magneetjes en kaartjes (die zijn er natuurlijk ook veel), maar met prachtige handgeschilderde kunstwerkjes. Denk hierbij aan leuke beeldjes voor in huis, of unieke keukenhulpjes. Wij hebben een vrolijke vis van aardewerk voor aan de muur en slabestek meegenomen naar Nederland. Als je van wijn houdt, kan je ook een flesje (of flesjes) meenemen van de plaatselijke wijnboeren.

5. Verder het dorpje in lopen

Cinque Terre is behoorlijk toeristisch en klein. Dat zorgt ervoor dat het nogal druk kan zijn. De meeste mensen blijven door de ‘centrale’ straat lopen en gaan dan door naar het volgende dorpje. Je kan natuurlijk ook wat zijstraatjes in en verder het dorpje in lopen. Hier is het vaak een stuk rustiger. Zo kan je in alle rust genieten van hoe mooi het in de dorpjes is. De dorpjes zijn niet super groot, dus heel ver een van de dorpjes in gaat niet lukken. Al zul je de rust snel merken wanneer je niet meer in de ‘hoofdstraat’ bent.

achterkant Manarola

6. Zwemmen

De meeste mensen zullen niet in de winter richting Cinque Terre gaan, dus zal het weer meestal goed genoeg zijn voor een verfrissende duik. Spring van de rotsen of geniet van de golven bij het strand. In Cinque Terre kan je aan het strand liggen, maar je moet voor de meeste plekjes wel betalen. Veel mensen gaan ook in de rotsen liggen, dit is gratis, maar wel wat minder comfortabel dan een strandbedje natuurlijk. Er zijn ook plekjes op het strand zonder bedjes, hier hoef je ook niet voor te betalen. Hou er rekening mee dat in het hoofdseizoen druk is, en er niet altijd plek is. Het water is wel hartstikke mooi blauw en helder.

Tip! Koop een Cinque Terre Card bij een van de info-centra. Hiermee kan je onbeperkt met de trein en shuttles. Met de card heb je ook toegang tot de betaalde hike-routes. De Cinque Terre card is te krijgen voor het aantal dagen dat je zelf wilt, maar kan al snel uit. De betaalde hike-routes kosten 4 euro per route, terwijl de Cinque Terre card voor een dag 16 euro kost. Hoe meer dagen je blijft, hoe goedkoper de card. En nog een voordeel: met het kaartje kan je ook naar de toilet en mag je gebruik maken van de Wi-Fi.

Wij hopen dat je wat hebt aan onze tips en dat je net zo van Cinque Terre zult genieten als wij! En sla vooral geen van de dorpjes over. Ze hebben allemaal wat!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: