Wandelen in de tuinen van Kasteel de Haar

Gisteren gingen we een wandeling maken, die al een tijdje op ons lijstje stond. En daarvoor hoefden we Nederland niet eens uit! We gingen namelijk een wandeling maken door de tuinen van Kasteel de Haar. We hadden er al veel over gezien en gehoord, en het was tijd dit prachtige kasteel en haar tuinen in het echt te bewonderen.

Omdat wij pas rond drie uur aan zouden komen bij het kasteel, besloten we alleen een wandeling door de tuinen te doen. Het kasteel zelf bewaarden we voor een andere keer. Het Kasteel en de tuinen sluiten om vijf uur. We dachten dat we als we rustig wilden kijken, we dan tijd te kort hadden. Normaal zijn we gek op rennen, maar dit was niet echt de goede gelegenheid. 😉

Toen we naar Kasteel de Haar reden, kwamen we eerst door het brinkdorp Haarzuilens. Dit was niet de snelste route, maar zeker wel de leukste! Haarzuilens is het dorpje die bij Kasteel de Haar hoort. Het lijkt hier net of je in de Middeleeuwen bent beland. Rij dus zeker via het dorpje Haarzuilens als je naar Kasteel de Haar gaat. Zo kom je direct in de goede sfeer!

Leuk weetje: het dorpje Haarzuilens lag eerder ongeveer een kilometer dichter bij het kasteel. Door uitbreiding van de tuinen die bij het kasteel horen, zijn de bewoners allemaal verhuisd naar waar Haarzuilens nu ligt.

Voor €6 kan je de auto bij de ingang van het park parkeren. De tickets voor het kasteel en de tuinen moet je in verband met Corona online bestellen. Deze kan je laten scannen bij de ingang. Bij de ingang krijg je een plattegrond mee, zodat je zelf de tuinen kan verkennen.

Voordat we een rondje door de tuinen gingen wandelen, hebben we wat lekkers gehaald. Het Tuynhuis is open voor take-away en staat tegenover het kasteel. Normaal kan je hier ook binnen zitten, maar dat gaat nu natuurlijk niet. Je kan hier een simpele koffie of thee krijgen, maar ook warme choco met slagroom en een belegd broodje.

Na een bezoekje aan het Tuynhuis zijn we om het kasteel gaan lopen. We hebben niet voor een bepaalde route gekozen, maar zijn gewoon wat gaan struinen. We hebben eerst een rondje om het kasteel en de kapel gedaan. Daarna hebben we door de tuinen gewandeld en hebben we een bezoekje gebracht aan het hertenkamp.

Het Kasteel is zeker het hoogtepunt van de wandeling. Het is in zeer goede staat en super fotogeniek. Het kasteel is omgeven door water en is de grootste van heel Nederland. Het kasteel was eerst één woontoren, maar is steeds verder uitgebouwd en gerestaureerd naar wat het nu is. We kunnen ons voorstellen dat het kasteel van binnen bekijken je bezoek compleet maakt.

Mocht je je een hele dag in de omgeving willen vermaken, kan je ook een bezoek brengen aan Landgoed Haarzuilens. Dit natuurgebied hoorde eerder ook bij het kasteel, maar is inmiddels vrij toegankelijk voor bezoekers. Je kan hier meerdere routes lopen en op meerdere plekken parkeren.

Wij zouden je zeker aanraden om eens richting Kasteel de Haar te gaan. Het kasteel is erg mooi en de tuinen zijn goed onderhouden. Je mag vrij rondlopen en er is genoeg ruimte voor alle bezoekers. In de omgeving is ook van allerlei leuks te doen. Als je dus een stukje moet rijden, kan je er makkelijk een leuk dagje weg van maken!

In december is het kasteel in kerstsfeer en op sommige dagen zelfs in de avond geopend. Dus grijp deze maand je kans als je dat leuk lijkt!

Mist op het landgoed maakte voor ons de sfeer compleet

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: