Nieuwjaarswandeling door het Zwarte Gat in Zuidwolde (Drenthe)

We begonnen 2021 goed met een fijne wandeling. We waren op zoek naar een wandeling dicht bij huis, maar wel op een plekje waar we nog niet waren geweest. Via de landschapsgids van Het Drentse Landschap kwamen we uit bij Het Zwarte Gat in Zuidwolde (Drenthe). Wij vonden het zo’n leuke omgeving, dat we hem ook graag aan jou tippen!

Het Zwarte Gat in Zuidwolde heeft haar naam te danken aan het donkere water van het vennetje die in het gebied ligt. Dit water is zo donker, door het veen. Het vennetje is verder namelijk helemaal niet diep.

Door het natuurgebied van Het Zwarte Gat loopt een wandelroute van 4,5 kilometer. Om deze route te volgen, moet je de paarse bordjes volgen. De verkeerde bordjes volgen is lastig, want die zijn er bijna niet. Door de nattigheid konden wij een deel van de route niet lopen. Midden op de route lag een hele dikke plas. Er was nog een oversteek proberen te maken met wat takken, maar ook dan zouden we niet droog aan de overkant komen. We besloten daarom om maar weer om te keren.

Dat was geen probleem, want je kon op een andere plek weer de route op, waardoor je alleen een lusje zou missen. Wij gokken ook dat het mooiste gedeelte van de route het deel om Het Zwarte Gat zelf is.

De natuur is er lekker heuvelachtig en er zijn allemaal kleine paadjes door de struiken. Over deze paadjes lopen ook de Drentse Hooglanders die in dit gebied wonen. Ze zijn niet bang voor wandelaars, dus grote kans dat je er een aantal tegen komt. Ze liepen gewoon over de wandelpaadjes, ook al waren daar mensen aan het wandelen. In de zomer nemen ze wel eens een verfrissende duik, dus ook een tof moment om dit gebied eens te bezoeken.

Ben je ook enthousiast geworden voor deze wandeling? Om er te komen voer je ‘De Egge’ in je navigatie in. Je rijdt deze straat helemaal uit tot je niet meer verder kan. Aan het einde van de weg ga je links het zandpad in. Hier kan je gratis parkeren en vanaf daar start de paarse route. Veel plezier! En natuurlijk nog de beste wensen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: