7x horeca in de natuur in Noord Nederland

‘t Boshuys in Echten, Drenthe. Een horecagelegenheid midden in het bos.

In veel natuurgebieden is (in de buurt) een horecagelegenheid te vinden. Heerlijk om na je wandeling na te genieten, of onderweg jezelf even op te laden. De zeven leukste restaurantjes in Noord Nederland hebben wij in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Trek je wandelschoenen aan of haal je fiets uit de schuur, en ga dit weekend langs bij een van deze toffe hotspots.

1. ‘t Boshuys, Echten (Drenthe)

Een van onze favorieten is ‘t Boshuys in Echten. Voor ons is dit maar een paar minuten rijden van huis, maar ook als je wat verder moet rijden is het een bezoekje waard. ‘t Boshuys staat in de bossen van Echten, in Drenthe. Er zijn veel wandelroutes in de buurt, maar ook op de fiets kan je hier gemakkelijk langs rijden.

Tip! Wandel de Rode Route in het Echtens Paradijs als je een bezoekje brengt aan ‘t Boshuys. Alle info over de wandeling vind je hier.

De kaart van ‘t Boshuys is niet erg ‘culinair’, maar daar zitten wij ook niet op te wachten na een wandeling. Wat ze verkopen, is erg lekker en de porties zijn top. Je buik goed en lekker vullen op een dag in de natuur komt hier zeker goed. Onze favorieten zijn de monchoutaart, de tosti en het broodje gezond.

't Boshuys in Echten met taartjes

Leuke extra: Er is een menukaart voor honden. Zo hoef je je viervoeter geen hapjes van jouw eten te geven. En als je het leuk vindt, kan je een foto van je hond laten maken voor op de Dog Wall of Fame.

Je vindt ‘t Boshuys aan de Ruinerweg 7 in Echten, Drenthe.

2. Hotel Zeezicht, Vlieland

Voor een lekkere lunch of een fijn diner na een strandwandeling, is Hotel Zeezicht de place to be. Het restaurant is gezellig aangekleed en het personeel is zeer vriendelijk. Zoals je aan de naam al hebt kunnen zien, kijkt het restaurant uit over zee. Heerlijk om tijdens het eten naar te kijken.

De kaart is uitgebreid en een keus maken is moeilijk. Als je niet vegetarisch eet zouden wij als voorgerecht de carpaccio aanraden. Dennis heeft tot op de dag van vandaag nog nooit ergens een lekkerdere carpaccio gehad.

Zoek je voor je bezoek aan Vlieland naast een plek om te eten ook een plekje om te slapen? Dan zouden wij Hotel Zeezicht ook van harte aanbevelen. De ligging tussen de haven en het centrum is ideaal, de kamers zijn mooi en het personeel is even vriendelijk.

Voor een bezoekje aan Zeezicht moet je aan de Havenweg 1, Oost-Vlieland, zijn.

Hotel Zeezicht Vlieland

3. Voscheheugte, Mantingerveld

Aan de rand van het Mantingerveld vind je de Voscheheugte: een camping met eethuis. Voor alle maaltijden van de dag kan je hier terecht: van ontbijt tot diner en van lunch tot borrel.

In de zomer kan je hier heerlijk buiten op het terras zitten, maar in de winter kan je gelukkig binnen opwarmen in een knus restaurant. Zowel binnen als buiten straalt het restaurant gezelligheid uit. Met een beetje geluk zit je heerlijk te borrelen naast een stel hooglanders, die staan te grazen in het gebied naast het restaurant. Er is genoeg keuze op de menukaart en ook aan de vegetariërs is gedacht.

De Voscheheugte is gelegen aan de Mantingerdijk 8 in Mantinge. Lees voor je heen gaat zeker ook ons blog over het Mantingerveld. Ons blog kan je hier lezen.

4. De Boslounge, Spier (Dwingelderveld)

Bij een bezoek aan het Dwingelderveld mag een bezoek aan de Boslounge eigenlijk niet ontbreken. De Boslounge is een klein hutje aan de rand van het Dwingelderveld. Je kan hier geen uitgebreide maaltijd halen, maar voor een lekker tussendoortje of een warme choco met slagroom kan je hier zeker goed terecht. Heb je wel zin om lekker uiteten te gaan? Dan kan je terecht bij van der Valk, dat is een klein stukje verder lopen.

De Boslounge in Spier is een gezellig blokhutje, die ingericht is zoals je bij een boslounge verwacht. Er is gebruik gemaakt van veel materialen die in de natuur te vinden zijn. Wij vinden de inrichting heel gezellig en sfeervol. Naast dat je hier binnen kan zitten, kan je als het mooi weer is ook buiten plaatsnemen op de picknickbanken. Naast een gezellige blokhut is het ook een toeristisch informatiepunt. Voor informatie over het Dwingelderveld en activiteiten kan je hier ook terecht. Een goed startpunt voor het plannen van je avontuur.

De Boslounge is met de fiets en auto makkelijk te bereiken. De Boslounge staat aan de Oude Postweg 12 in Spier. Bij De Boslounge is een grote (en gratis) parkeerplek. De Boslounge is ook de start van vele leuke wandelroutes door het Dwingelderveld.

De Boslounge in Spier bij het Dwingelderveld

5. Brasserie Brakzand, Schiermonnikoog

Toen wij op Schiermonnikoog waren afgelopen najaar deden wij een ‘stadswandeling’, om het eiland te verkennen. We zijn deze wandeling geëindigd bij Brasserie Brakzand. Kom je van het strand, dan is het hier ook heerlijk vertoeven. Wij vonden het hier in ieder geval erg leuk, en de serveerster was heel vriendelijk.

De inrichting van dit restaurant is hip en gezellig. Bij mooi weer kan je hier heerlijk in de zon op het terras zitten, maar in de winter kan je ook prima binnen zitten. De kaart is uitgebreid en je kan hier zowel terecht voor je lunch als een diner. Plan je een nachtje (of meer nachtjes) naar het eiland, dan kan je hier ook blijven slapen.

Brasserie Brakzand ligt in het centrum van Schiermonnikoog, aan de Langestreek 66.

6. De Appelsche Hof, Appelscha (Drents Friese Wold)

Als je een bezoekje aan het Drents Friese Wold op de planning hebt, is een bezoekje aan de Appelsche Hof een goed idee. Het is een gemoedelijk restaurant, waar je allerlei lekkers kan halen. Ze staan vooral bekend om alle verschillende soorten pannenkoeken. Het leuke aan de Appelsche Hof is dat ze naast het runnen van een restaurant, ook andere dingen organiseren. Zo kan je een bijvoorbeeld puzzeltocht kopen, inclusief lunchbox voor onderweg. Op die manier heb je direct twee vliegen in een klap: een activiteit om de omgeving te leren kennen en een goed gevulde maag.

Check voor je naar de Appelsche Hof gaat eens de site van SocialDeal. Zij verkopen vaak goede deals voor een leuke activiteit met wat lekkers bij de Appelsche Hof. Zo kan je met een kleiner budget ook genieten van wat ze hier te bieden hebben.

De Appelsche Hof is gevestigd aan de Boerestreek 7 in Appelscha. Je kan voor de deur parkeren en vanaf hier ben je met een klein stukje lopen in het Drents Friese Wold.

7. Theehuis De Lemelerberg, Lemele (Lemelerveld)

Last, maar zeker niet least is De Lemelerberg in het Lemelerveld. Hier kan je terecht voor een lekker stukje appeltaart (zeer beroemd!), maar ook voor een lekker soepje. Het restaurant is ingericht zoals een gezellige huiskamer. Je kan hier lekker zitten op fijne banken en stoelen, maar zit je liever aan een tafeltje, dan kan dat ook.

Buiten is er een overdekt terras, waar je met regen dus ook heerlijk buiten kan zitten. Heb je meer zin in een snelle hap? Dan is er ook een klein buitenhutje waar je lekkere snacks of wat te drinken kan halen. Als de zon heerlijk schijnt en je kan wel wat verkoeling gebruiken, kan je hier ook een heerlijke ijscoupe bestellen.

Vanaf het restaurant starten er vele wandelroutes, van allerlei verschillende lengtes. Wij hebben al eens een van deze wandelroutes uitgelicht, meer hierover lees je hier. Mountainbikers kunnen hier ook volop genieten, want de parkeerplaats, de start van de mountainbikeroute en het restaurant liggen allemaal bij elkaar. Na al die klimmetjes gaat er vast wel een groot stuk appeltaart in. 😉

Voor een bezoekje aan De Lemelerberg moet je aan de Kerkweg 32 in Lemele zijn.

Restaurant de Lemelerberg in Lemele

We hopen je wat inspiratie te hebben gegeven voor het plannen van een volgend buiten avontuur. Wij hopen zelf snel eens bij Blokhut Sparjebird langs te gaan. Heb je nog andere leuke tips, laat het dan zeker weten! Fijn weekend!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: