Wat is een trailrun (of hardloop) rugzak?

We zien ze allemaal weleens: mensen die geen 5, maar 20, 30 of zelfs 50 kilometer aan het hardlopen zijn. Hoe je dat denkt te weten? Ze hebben een hardlooprugzak op hun rug, dus die zullen wel ver gaan, toch? Wat is zo’n rugzak nu precies en heb jij er misschien ook eentje nodig?

Laten we het niet moeilijker maken dan nodig: het is een rugzak die je bij je draagt tijdens je hardloopavonturen. In de handige zakjes en vakjes kun je tal van spullen kwijt. Als je naar buiten gaat voor een wat kleiner rondje zal je dit niet direct nodig hebben. Je hebt voldoende aan de kleding en schoenen die je draagt. Maar wanneer je wat langer op pad gaat kan het al snel handig zijn! Je partner maakt zich zorgen dus heeft graag dat je een telefoon meeneemt. Je vindt het prettig om wat geld bij je te hebben. Na een uur krijg je altijd wel zin in een beetje drinken. Er hangen wat dreigende wolken als je de deur uit gaat, misschien heb je onderweg wel een regenjasje nodig? Kortom, je wilt spullen meenemen die niet allemaal in je hardloopbroekje passen. Zo kan het dus al zijn dat je zelfs voor een rondje van minder dan een uur graag wat spullen meeneemt en snakt naar een rugtasje.

In actie tijdens Spartan Verbier Zwitserland met trailtasje

Zelf draag ik regelmatig een trailrun rugzak. Voor mijn wat kortere rondjes haal ik hem niet uit de kast. Dat komt vooral omdat ik vaak loop in een Fusion broek. Deze hebben twee zakjes waar ik onder andere mijn telefoon, huissleutel en een gelletje in kwijt kan. Voor mij wordt daardoor een rugzakje handig bij afstanden boven de 15 km. Dit is voor mij ongeveer de grens waarna het handig kan zijn om wat water bij me te hebben. Let wel op, deze grens is voor iedereen verschillend dus laat je vooral niet door dit getal leiden.

In veel gevallen is dit dus ook het enige dat ik in mijn rugzak heb zitten: drinken! Voor een lange duurloop heb ik dan een telefoon, sleutel, gelletjes en water bij me. Dit is voldoende om mijn training door te komen. Hoeveel water en gelletjes je mee wilt nemen kan je trouwens – niet heel ingewikkeld – zelf berekenen. Zelf heb ik dit ook gedaan door de informatie uit het boek “Eet als een atleet“. Dit is niet perse nodig, maar kan handig zijn als je hiermee worstelt of als je je dat gewoon afvraagt.

Trailtasje tijdens Spartan Morzine

Er zijn tal van situaties waarin je meer of andere spullen mee wilt nemen en deze kan ik onmogelijk allemaal benoemen. Bedenk goed wat je nodig gaat hebben en pak het dan vooral in! Het enige dat ik echt wil benoemen is dat je altijd rekening moet houden met je eigen veiligheid. Ga je geen duurloop in de buurt doen, maar duik je de bossen in? Dan is het erg verstandig om eens te denken aan spullen als een powerbank, een kompas, een nooddeken en/of sporttape. Want als er onderweg wat gebeurt kom je natuurlijk minder mensen tegen dan op straat. Deze spullen kunnen ervoor zorgen dat je je net wat beter kunt redden door je verzwikte enkel te tapen, de weg naar huis te vinden of iemand te vertellen waar je bent. Vaak zijn deze spullen in hele compacte vorm te verkrijgen en merk je niet eens dat je het op je rug draagt!

Ga je meedoen met echte lange trail tochten, dan kan het zelfs zijn dat er vanuit de organisatie vereisten zijn. denk hierbij aan zo’n nooddeken, een kompas of zelfs een minimum aantal calorie├źn in de vorm van sportvoeding.

Trailtasje tijdens Spartan Morzine Frankrijk

Verschillende situaties vragen natuurlijk ook om verschillende rugzakjes. Waar zit het verschil in en waar kan (of moet) je op letten? Allereerst zit er een verschil in inhoud. Inhoud van het rugzakje zelf, maar ook inhoud van de waterreservoir(en). Inhoud van het rugzakje zelf spreekt voor zich: het is goed om te bedenken wat je allemaal mee wilt (of moet!) nemen. Je kunt je voorstellen dat je meer inhoudt wilt als je een trail gaat lopen van 100 km waarbij je allerlei veiligheidsspullen mee moet nemen dan wanneer je alleen een paar slokjes water wilt voor onderweg. Inhoud en plaats van het waterreservoir is iets om goed over na te denken. De hoeveelheid water is natuurlijk van groot belang en onder andere afhankelijk van de duur van je run en de mate van zweten. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat je onderweg water bij kunt vullen bij een verzorgingspost. Je kunt er van voor kiezen om drinkflacons aan de voorkant te nemen in plaats van een waterzak op je rug. Dit voorkomt dat je je rugzak af moet doen om je water bij te vullen!

Laat je niet leiden door gekmakende gedachten! Enerzijds is een rugzakje echt niet alleen voor professionele atleten, anderzijds heb je waarschijnlijk geen rugzakje nodig voor je eerste paar hardloopkilometers. Bedenk jezelf of je het prettig vindt om wat spullen bij je te hebben en neem er eentje mee als je die vraag positief beantwoordt! Bovendien hoeft het ook geen hele grote aankoop te zijn. Je eerste rugzakje om te testen koop je al voor een klein bedrag bij bijvoorbeeld Decathlon. Bevalt het? Dan kan je altijd nog eens voor een wat duurdere gaan.

Trailtasje Spartan Verbier Zwitserland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: