Stedentrip of dagje weg: eilandhoppen in Venetië

Ben je op zoek naar een leuk dagje weg voor je rondreis door Italië of een bestemming voor een stedentrip? Denk dat eens aan eilandhoppen tussen Venetië, Murano en Burano. Drie fotogenieke eilanden waar je heerlijk kan verdwalen. Onze tips lees je hier.

Venetie is een ontzettend vrolijke en kleurrijke stad om te zien. Alle huisjes hebben allemaal een andere kleur, de gondeltjes zijn mooi versierd en op de gebouwen zitten enorm veel mooie details. Overal zijn kleine souvenirshops en ijskraampjes. En ook de restaurants zijn gezellig aangekleed, variërend van beach-thema tot onwijs luxe. Venetië is een drukke stad, maar haast is nergens te bekennen. En daar moet je je op vakantie, hoe vervelend soms ook, maar gewoon aan overgeven ;).

Boottochtje

Een bezoekje aan Venetië is natuurlijk niet compleet zonder op het water te zijn geweest. Je kan dit doen per gondel (prijzig) maar ook gewoon met de waterbus. Met de waterbus heb je weliswaar geen privé-kapitein, maar het voldoet ook prima. En om van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te gaan, is het ook nog eens veel sneller. Je kan een kaartje voor de waterbus kopen voor een ritje, maar ook voor één of meerdere dagen, zodat je onbeperkt met de boot kan.

Venetië per boot

Foods and drinks

Venetië heeft aan eetgelegenheden geen gebrek. In bijna ieder straatje is wel een plek te vinden waar je eten kan kopen. Van heerlijk zelfgemaakt Italiaans ijs en gezellige restaurantjes met Italiaanse specialiteiten tot de McDonald’s. Ik raad je aan om tenminste een keer aan Grand Canal te gaan eten. Het uitzicht is prachtig, helemaal als het donker begint te worden en langs het water alle lichtjes aan gaan.

Venetië tijdens schemering met lampjes, bootjes en huisjes. In Italië
Venetië tijdens schemering

Cultuur

Cultuur snuiven in Venetië is ook geen probleem. Het allerbekendst is natuurlijk het San Marco plein met de Basilica di San Marco, het Dogenpaleis en de Campanile van Venetië. De Basilica is zeker de moeite waard om van binnen te zien. Je mag hier gratis naar binnen, maar om bij speciale plekjes te kijken moet je een kleine vergoeding betalen. Je mag niet met een tas naar binnen, maar iets verderop van de Basilica is een gratis garderobe voor bezoekers. Ook moet je zorgen dat je schouders en benen bedekt zijn, voor mensen die niks bij zich hebben zijn er in de Basilica doeken te koop voor een euro. Voor het uitzicht over de hele stad kan je de Campanile op. Dit is een klokkentoren van bijna honderd meter hoog. Verder zijn er in de stad veel mooie kerken en gebouwen te vinden, bij een wandeling door de stad kom je er al gauw een heleboel tegen.

Basilica di San Marco en de Campanile​ op het San Marco plein in Venetië, Italië
Basilica di San Marco en de Campanile

Verdwalen

Gooi die kaart aan de kant en ga gewoon een stukje lopen, waarschijnlijk weet je na drie straatjes al niet meer waar je bent. Sowieso moet je een pro zijn in kaartenlezen wil je niet uren moeten zoeken op de kaart naar waar je bent en waar je heen moet. Venetië is eigenlijk een groot doolhof, maar het is juist leuk om door al die straatjes te lopen en maar te zien waar je uitkomt. Zo kom je juist de leukste dingen tegen, die veel mensen niet opzoeken omdat het niet in de toeristengids staat.

Souvenirs

Je kan natuurlijk niet thuis komen met de meest fantastische verhalen, zonder een aandenken voor jezelf of een cadeautje voor de thuisblijvers. Gelukkig zit er op iedere hoek van de straat wel een kraampje met souvenirs. Niet alleen typische magneetjes, sneeuwbolletjes en shirts, maar ook handgemaakte Venetiaansemaskers. En als je echt een mooie herinnering wil van deze prachtige stad, kan je ook een schilderij kopen bij een van de straatartiesten. Bijna iedereen werkt met de meest mooie en uitgesproken kleuren, wat je schilderij thuis extra laat opvallen. En maak je niet druk om dat het nog mee terug moet, alles wordt bagage-proof verpakt.

Bootjes aan de waterkant in Venetie, Italië
Bootjes aan de waterkant

Murano en Burano

In Venetië kan je uitstekend eilandhoppen. Zo kan je een bezoek brengen aan Murano, Burano en Torcello.

Wij hebben ervoor gekozen om alleen Murano en Burano te bezoeken. Torcello is namelijk lang niet zo kleurrijk als de twee andere eilanden. Murano en Burano zijn eigenlijk gewoon twee kleine versies van Venetië.

Murano staat ook bekend om haar glasblaaskunst. Mocht je dus op zoek zijn naar een leuke souvenir, is dit eens wat anders dan de standaard magneet.

Als je wil eilandhoppen kan je kiezen voor een georganiseerde tour, maar je kan ook zelf met het openbaar vervoer gaan. Zo kan je zelf bepalen hoe lang en op welke eilanden je tijd wil besteden. Je kan natuurlijk ook kiezen voor de watertaxi.

Vervoer naar Venetië

Je kan op Venetië op verschillende bereiken, we zetten wat opties voor je op een rijtje:

✈️ Er zijn twee vliegvelden in de buurt van Venetië: Marco Polo Airport en Trevisio Airport. Marco Polo Airport is het dichtst in de buurt van het centrum van Venetië. De budget-maatschappijen vliegen vooral op Trevisio Airport, een kleiner vliegveld verder gelegen van Venetië. Vanaf beide vliegvelden is het centrum van Venetië goed te bereiken met het openbaar vervoer, de taxi of de watertaxi.

🚘 Ben je aan het roadtrippen, op doorreis of liefhebber van auto rijden? Venetië is vanaf Nederland te bereiken in een dag. Daarnaast is Venetië met de auto goed te bereiken vanaf vakantiebestemmingen rondom het Gardameer. Er zijn geen auto’s toegestaan in Venetië, dus de auto moet je ergens parkeren. Dit kan je aan de rand van de stad doen. Ga je de auto voor langere tijd parkeren? Dan is parkeren in Mestre en het laatste stukje reizen met het openbaar vervoer misschien een voordeligere optie.

🚢 Een stad vol water is natuurlijk ook goed te bereiken per boot. Je kan kiezen voor een cruise, om nog meer mooie plekken te bezoeken en het eilandhoppen echt goed aan te pakken. Ook kan je de boot nemen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Kroatië of een ander deel van Italië. Vanaf meerdere plekken gaan er boten voor dagje Venetië. Zo zaten wij eens in Jesolo, een drukke badplaats. Hemelsbreed niet ver van Venetië, maar met de auto helemaal om het water heen naar Venetië duurde veel langer dan de oversteek maken met de auto. Varen is zeker een aanrader, de uitzichten zijn het boottochtje waard.

Overnachten

Wil je graag meerdere dagen besteden in Venetië, dan is het wel zo fijn als je in de stad of in de buurt van de stad kan slapen. Hiervoor zijn een paar opties:

🏕 Als je van kamperen houdt, kan je in de buurt van Venetië meerdere leuke plekken vinden. Wij hebben geslapen op Camping Venezia Village. Dit is een mooie camping, met fijne staplekken en goede voorzieningen. Het fijne aan deze camping is ook de ligging. De camping zit tegenover een busstation waar zeer regelmatig bussen van en naar Venetië stoppen. Op de camping zelf kan je hiervoor kaartjes kopen, net als andere toegangskaartjes voor activiteiten in de stad zelf. Lekker makkelijk!

🏡 Wil je liever in een huisje of hotel slapen, dan kan je natuurlijk iets in de stad zoeken naar je eigen smaak. Wil je het graag iets meer budget houden, dan kan je ook een slaapplek boeken in Mestre. Vanaf hier is Venetië heel gemakkelijk te bereiken, maar hier slapen is een stuk goedkoper.

Veel plezier!

Venetië is prachtig en zeker een aanrader. De mensen zijn attent, de sfeer is gezellig en alles ziet er vrolijk uit. Eilandhoppen naar Murano en Burano maakt je bezoek extra leuk, sla dit dus zeker niet over. De stad is goed bereikbaar en zeer uniek. Zeker een bezoek waard dus!

Gekleurde huisjes in Murano en Burano tijdens een bezoek aan Venetië in Italië

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: