Met een Vespa touren langs de Amalfikust in Italië

Houd jij van geweldige uitzichten en schattige Italiaanse dorpjes? En ben je ook in het bezit van een rijbewijs? Dan is touren op een Vespa langs de Amalfikust, zeker een activiteit voor op jouw lijstje.

Op onze vakantie in Italië besloten we een scooter te huren om langs de Amalfi kust te rijden. We kozen in het speciaal voor een Vespa, want dat hoort er in Italië natuurlijk wel een beetje bij. Wij trokken een dag uit om te touren en bezochten de dorpjes Positano, Amalfi en Ravello.

‘s Ochtends werd de Vespa naar de camping gebracht waar wij verbleven. Dat was lekker makkelijk, aangezien we de auto wat minder snel pakken als de daktent uitgeklapt is. We verbleven in het plaatsje Sorrento. Dat ligt aan de andere kant van de landtong, waar ook de Amalfikust ligt. Vanuit Sorrento reden we naar Positano.

Van Sorrento naar Positano

Vanuit Sorrento zijn er twee wegen die naar Positano leiden: de SS145 in de richting van San Pietro en de SS145 naar Meta en dan door op de SS163 naar San Pietro. Vanaf San Pietro kun je de SS163 volgen naar Positano.

Wij verbleven aan de westelijke kant van Sorrento. Beide routes zouden ongeveer even snel zijn, maar de weg rechtstreeks naar San Pietro leek ons het leukst. Dit is namelijk een slingerweggetje over de berg heen. Onderweg kom je langs citroengaarden en een aantal kleine dorpjes. De weg is heuvelachtig met veel bochten. Hierdoor kan je onderweg veel zien. Zo heb je tijdens dit stuk van de rit uitzicht op Sorrento, de zee, Napels en de Vesuvius.

Vanaf San Pietro volgden wij de SS163 naar Positano. Je ziet de Amalfikust vanaf hier steeds meer verschijnen. Wij hebben regelmatig de Vespa aan de kant gezet, om te genieten van het uitzicht. Er zijn genoeg plekken waar je dit kan doen. En als je slim bent kies je een plekje waar een leuke kraam staat, dan kan je ook genieten van vers geperst sap of een lekker stuk fruit.

Fruit kraam langs de SS163 naar Positano Italië Amalfikust
Fruitkraam langs de weg

Positano

Als je de SS163 blijft volgen kom je vanzelf in Positano terecht. Positano is een van de bekendste stadjes aan de Amalfikust. Reken er in de zomer op dat de smalle (en enige) toegangsweg behoorlijk druk is. Ook in de wandelstraatjes, op het terras en op het strand is het behoorlijk vol.

In Positano zijn de parkeerplekken langs de weg alleen voor de locals. Zorg er dus voor dat je de auto of scooter in een betaalde garage zet. Hier zijn er best wat van te vinden, voor een scooter is er meestal wel plek. Wij moesten hier voor ongeveer twee uur €7 aan parkeerkosten betalen.

Huizen en koepel Positano Amalfikust Italië
Positano

In Positano hebben wij gestruind door de straatjes en langs de kust. Mocht je het leuk vinden om meer van het stadje te weten te komen, kan je ook een stadstour doen. Een echte espresso (of wat anders) kan je het best nemen op het terras bij Covo dei Saraceni. Je zit hier heerlijk langs het water en het personeel is ontzettend vriendelijk.

Van Positano naar Amalfi

Van Positano scooterden we verder richting Amalfi. Op dit stuk kom je weer langs prachtige uitzichten, maar ook langs een aantal andere leuke dorpjes. Zo kom je door Praiano, net zo schattig, maar minder toeristisch. Mocht je ruim in je tijd zitten, kan je na Praiano de SS366 omhoog nemen. Hier vind je het dorpje Furore. Het dorpje heeft de bijnaam il paese che non c’è, oftewel, het dorpje dat niet bestaat. Het heeft geen bruisend centrum, maar kan de klim waard zijn door de prachtige uitzichten en authentieke Amalfi-sfeer.

Schattig straatje Amalfikust Italië

Amalfi

Na ongeveer 16 kilometer op de Vespa, kom je aan in Amalfi. Reken in het zomerseizoen op ongeveer een uur rijden, inclusief stops voor de uitzichten. In Amalfi geldt dezelfde regel als in Positano: toeristen moeten hun voertuig in een van de betaalde garages plaatsen. Doe je dit niet, heb je gegarandeerd een boete. Er wordt hier streng op gecontroleerd.

Vanaf de parkeergarage wandelden we het centrum in. Het was wel tijd voor lunch en we hadden trek, dus we hebben niet uitgebreid gezocht naar een leuke hotspot. Het tentje waar we zaten zat aan het water, maar zonder uitzicht helaas. Het eten was heerlijk en het personeel vriendelijk. Het fijne aan Amalfi Terminal is dat het erg betaalbaar is en er veel keuze. Zeker een aanrader.

Kathedraal Amalfi Amalfikust
Kathedraal Amalfi

In Amalfi zelf kan je heerlijk wandelen langs de haven, maar ook lekker struinen door de straatjes. In het midden van het centrum vind je Cattedrale di Sant’Andrea. Dit is een kathedraal uit de negentiende eeuw, met mooie beschilderingen op de gevel. Je kan hier de hoge trappen omhoog lopen, om uit te kijken over het plein. Tegen betaling kan je de kathedraal ook van binnen bekijken.

Na ongeveer drie uur gingen wij weer verder met onze rit. Wij moesten bij de parkeergarage €17 parkeergeld betalen. Wanneer je met de auto bent, is het parkeertarief hoger.

Haven Amalfi Amalfikust Italië
Haven van Amalfi

Van Amalfi naar Ravello

Vanaf Amalfi reden wij naar Ravello. Deze rit is ongeveer 7 kilometer. Toch kan je hier behoorlijk lang over doen. Dit komt omdat er een weggetje is waar het verkeer elkaar niet kan passeren. Hierdoor wordt het verkeer van de ene kant tegengehouden, zodat het verkeer in de andere richting kan rijden. Dit wordt gedaan door middel van een stoplicht. Veel bestuurders van een scooter hebben hier geen boodschap aan en rijden door, maar komen dan alsnog vast te staan. Wacht daarom gewoon netjes op je beurt 😉

Kathedraal Amalfi
Doorkijkje vanuit de Kathedraal

Ravello

Als we aan het einde van de middag aankomen bij Ravello is het al behoorlijk rustig. Je hoeft hier niet te parkeren in een garage. Wel moet je parkeergeld betalen, van € 1,50 per uur. Dit parkeergeld moet je vooraf betalen bij een parkeermeter.

Ravello is veel kleiner dan Positano en Amalfi. Wij vonden dit na een drukke dag best wel fijn. Er is hier een groot plein met een kerk, terrasjes en mooie bomen. De straatjes hier zijn net zo schattig als in Positano en Amalfi, maar wat kleiner en minder druk.

Op de hoek van het centrum van Ravello vind je een pottenbakkerij waar ze van dat typische en vrolijke Italiaanse servies en andere deco maken. Langs de Amalfi-kust vind je hier heel veel van, een bezoekje kan dus eigenlijk niet ontbreken tijdens je tripje.

Pottenbakkerij keramiek Ravello Amalfikust Italië

Van Ravello terug naar Sorrento

Toen we uitgekeken waren in Ravello, was het tijd om weer terug te gaan naar Sorrento. We hadden het niet zo gepland, maar reden precies met zonsondergang weer terug naar de camping. Dit zorgde voor geweldige uitzichten. De zon ging precies onder in de rijrichting en zakte langzaam achter de dorpjes en Capri. Dit was het absoluut het mooiste van alles wat we die dag hebben gezien. Onze ultieme tip is dus ook om tijdens zonsondergang (een stukje) te rijden.

Verhuur Vespa

Zoals je hopelijk hebt kunnen lezen zijn wij erg enthousiast over een Vespatrip langs de Amalfikust. Wij hebben onze Vespa gehuurd bij JollyRent in Sorrento. Zij hebben meerdere modellen te huur waar je zelf uit kan kiezen. Wanneer je dat wilt brengen en halen ze de scooter naar de accommodatie.

Wij moesten voor de huur van de Vespa €70 betalen voor 24 uur. Voor €10 brengen en halen ze jouw gehuurde scooter. Wij kozen ook voor een verzekering van €15, mochten we schade rijden of mocht de Vespa gestolen worden.

De brandstof zit niet bij de prijs in. Wij waren na een dag rondrijden ongeveer €5 aan benzine kwijt. Dat viel dus reuze mee. Helmen en een extra slot zitten wel bij de prijs in.

Ravello Amalfikust Italië
Ravello

Fantastische dag

Wij hebben een fantastische dag gehad. De beleving op de scooter was erg leuk, de uitzichten onderweg prachtig en de dorpjes schattig. Mocht je langer dan een dag hebben, zijn er nog veel meer leuke dorpjes te ontdekken. We zijn ook erg tevreden over de huur van de Vespa, dat was top voor elkaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: