Bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland

In Duitsland vind je de Höllentalklamm, een bergkloof in het Zugspitze-massief. De Höllentalklamm wordt ook wel ‘Hell Valley’ genoemd. In tegenstelling tot wat je verwacht, is het hier niet eng, maar prachtig. Tijdens een vakantie in Zuid-Duitsland, mag een bergwandeling door de Höllentalklamm zeker niet ontbreken.

De Höllentalklamm ligt in de Alpen, in het Zugspitze-massief. Het ligt aan de Duitse kant van de berg, maar deze kloof is ook makkelijk te bereiken vanuit Oostenrijk.

Wandelroute bergwandeling Höllentalklamm

Voor een bergwandeling door de Höllentalklamm kan je een aantal routes kiezen. De kortste route naar de Höllentalklamm is via het dorpje Hammersbach. Dit dorpje ligt in de buurt van Garmisch-Partenkirchen. Binnen een kilometer van dit dorpje liggen twee grote parkeerplaatsen. Hier kan je parkeren als je met de auto of camper komt. Reis je liever met het openbaar vervoer? Dan kan je ook de bus of de trein nemen. De bus stopt zelfs bij het begin van de wandelroute en is gratis als je in de omgeving op vakantie bent.

🅿️ Wanderparkplatz P1, Zugspitstraße in Grainau of Wanderparkplatz P2, Hammersbacher Fußweg Höllentalstraße in Grainau. P2 is het dichtst bij de start van de wandelroute.

🚍 Hammersbach Bushalt Grainau

Brug bij Höllentalklamm in Duitsland Zugspitze

Om de bergwandeling door de Höllentalklamm te kunnen maken, wandel je vanuit Hammersbach bij het kerkje het bos in. Hier staan direct al de routebordjes die aangeven in welke richting je moet lopen. De route spreekt voor zichzelf, je moet namelijk gewoon langs de beek omhoog wandelen. Tijdens het wandelen geniet je hier van het stromende heldere water en de bosrijke omgeving.

Na ongeveer drie kilometer wandelen, ben je bij de ingang van de Höllentalklamm. Net voor de ingang zit een kleine berghut, waar je kan genieten van huisgemaakte lekkernijen. Bij de ingang van de kloof moet je het entreegeld betalen, dit is €6 per volwassene. Het entreegeld voor kinderen is minder.

Uitzichten tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland
Uitzichten tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland
Uitzichten tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland

Ingang Höllentalklamm

Zodra je de poortjes van de ingang door bent, loop je direct de Höllentalklamm in. De kloof is smal, net zoals de paadjes en grotten die er langs lopen. De wandelpaadjes zijn niet gevaarlijk. Overal zit een ijzeren kabel of een hek, om niet de waterstroom in te kunnen vallen. De kleine grotten waar je door heen moet zijn goed verlicht.

Onderweg loop je langs mooie watervallen, leuke bruggetjes en stevige vlonderpaden. Onderweg zie je ook een hoge brug boven je, hier kan je met een klein stukje ‘om’ ook langs wandelen. Aan het einde van de kloof kan je namelijk het water oversteken. Na het oversteken van het water klim je weer een stuk omhoog. Dit pad blijf je volgen, zo kom je vanzelf bij de brug uit. Als je daarna dit pad verder blijft volgen, kom je weer bij de start van de wandeling uit.

Route bordjes tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland
Wandelpaden te zien op de andere kant van de berg tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland
Route bord tijdens de bergwandeling door de Höllentalklamm naar de Hollentalhutte in Duitsland

Wil je de wandeling nog wat langer maken? Loop dan richting de Höllental-hutte. Je komt hier, door na de Höllentalklamm door te lopen langs het water. Als je dit pad blijft volgen, wat nog wel wat hoogtemeters heeft, kom je vanzelf bij de hut uit. Hier kan je wat lekkers eten en drinken. Vanaf hier kan je terug lopen, of juist verder wandelen. Let hiermee wel op, want de meeste wandelingen die verder gaan vanaf de hut, zijn lange wandelingen en leiden niet direct terug naar het startpunt. Zorg er dus voor dat je daar nog genoeg tijd voor hebt, als je dat besluit te doen. Je kan natuurlijk ook blijven slapen in de hut en de volgende dag verder wandelen.

Höllental hutte bij de zugspitze in Duitsland na de bergwandeling naar Höllentalklamm

Tip voor je vakantie in Duitsland: Op heel veel plekken in Duitsland is betalen met een pinpas niet mogelijk. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt.

De bergwandeling door de Höllentalklamm in Duitsland, is geschikt voor zowel getrainde wandelaars als gezinnen. Het pad is niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Grote voorwerpen, zoals fietsen, mogen niet mee de kloof in. Zorg voor stevige schoenen en een warme (regen)jas. Door de schaduw en het druppelende water in de grotten kan het best fris worden.

Höllentalklamm brug over de kloof heen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: