Alles wat je wil weten over het beklimmen van de VAM-berg in Drenthe

Nederland staat niet bepaald bekend om haar hoge bergen, toch kan je in Nederland ook best wat hoogtemeters maken. Denk bijvoorbeeld aan de VAM-berg. Deze berg is met 48 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. Er is hier genoeg te doen voor actievelingen en liefhebbers van buiten. Alle informatie over deze plek vind je in dit blog.

De VAM-berg is gelegen in Drenthe, in het dorpje Wijster. Wijster ligt vlak bij het Dwingelderveld. Voor een actieve dag kan een bezoekje aan deze twee plekken dan ook prima gecombineerd worden.

Ontstaan VAM-berg

De VAM-berg dankt haar naam aan haar oorsprong. De VAM-berg is namelijk een vroegere afvalbult. Het afval van de Randstad werd hierheen gebracht, om te verwerken en te composteren. In de regio van de afvalbult kon het compost gebruikt worden voor bodemverbetering en ontginningsprojecten. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij.

Tegenwoordig is de VAM-berg bedekt met schone aarde, staat er bovenop een informatiecentrum en zijn er mooie wandelpaden en fietsroutes aangelegd. Op het moment wordt er ook hard gewerkt aan de naastgelegen afvalbult. Deze wordt verbonden met de nu bestaande bult.

Horeca en informatiepunt bij de VAM-berg

Voor we beginnen met alle leuke dingen die je kan doen op de VAM-berg, starten we met wat algemene praktische informatie.

Bovenop de VAM-berg vind je het Blinkerdje. Dit is een informatiecentrum over het ontstaan van de berg. Dit informatiecentrum is vrij toegankelijk voor bezoekers.

Aan de voet van de VAM-berg is er een kleine kiosk, Het Blinkerdje. Hier kan je allerlei lekkere dingen halen, van een kopje koffie tot een patatje. Ook kan je hier naar de toilet. Bij de kiosk zit ook een parkeerplek. Deze parkeerplek is het handigst wanneer je een bezoek wil brengen aan de VAM-berg. De parkeerplek en de kiosk zijn gelegen aan de Vamweg 5 in Wijster. Parkeren is hier gratis.

Informatiepunt het Blinkerdje op de top van de VAM-berg met op de voorgrond de kasseien
Informatiepunt het Blinkerdje met een pad van kasseien

Wandelen op en rondom VAM-berg

Op de VAM-berg kan je heerlijk wandelen. Je kan zelf wat paadjes kiezen en een rondje maken, maar je kan ook de paarse bordjes van Het Drentse Landschap volgen. Het Drentse Landschap beheert het natuurgebied rondom de VAM en heeft hier een mooie route van vijf kilometer uitgezet.

De wandeling loopt voor een deel over de VAM-berg, maar ook langs het Oude Diep. Het Oude Diep is een mooie beek, dat door een heel stuk van Drenthe loopt. De wandeling is in ieder seizoen begaanbaar, maar na veel regenval zijn sommige plekken behoorlijk drassig. De stapstenen die je op meerdere plekken van de route tegen komt, kunnen daardoor ook minder goed begaanbaar zijn.

Door de stapstenen is de route niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. De rondwandeling is daardoor ook niet geschikt voor kinderwagens. Honden mogen aangelijnd mee. Voor de wandeling volg je de paarse bordjes vanaf Koffiekiosk Het Blinkerdje.

Fietsen op de VAM-berg

De VAM-berg is naast een geschikte plek om te wandelen, ook een geschikte plek om te fietsen. Er is aan iedere soort fietser gedacht. Er is een bewegwijzerde mountainbikeroute van ongeveer 9 kilometer. Deze route leidt je over vlonders, rotsen en het drijvende brug over het water.

Rijdt je liever over de weg? Dan kan je zelf een route over de strak aangelegde asfaltwegen maken om Col du VAM te beklimmen. Er is zelfs een klein stukje met kasseien. Bovenop de VAM-berg en op de parkeerplek bij Kiosk Het Blinkerdje staat een kaart. Hierop kan je de rijrichting zien. Op de VAM is dit ook aangegeven met verkeersborden. Er is niet een fietsroute, dus je kan de route naar jouw smaak maken.

Let bij het fietsen op de VAM, op de aangegeven rijrichtingen. Met de fiets kan je niet zomaar alle paden op en af fietsen. Dit heeft te maken met het hellingspercentage, de bochten en de gevaarlijke situaties die daardoor kunnen ontstaan.

Kunnen je banden wel wat extra lucht gebruiken? Bovenop de VAM staan twee fietspompen om je banden mee vol te blazen.

Een fietstochtje over de VAM is goed te combineren met een fietstocht naar Dwingeloo en het Dwingelderveld. Je kan ook het Oude Diep blijven volgen en richting Hoogeveen en Meppel fietsen. Voor mountainbikers staat er een verbindingsroute met Dwingeloo en Sleen aangegeven. Check deze site voor een aantal uitgestippelde fietstroutes.

Evenementen op de VAM-berg

De VAM-berg is een gewilde plek voor sportevenementen. Zo heeft er al meerdere malen het Nederlands Kampioenschap wielrennen plaatsgevonden. Voor de recreatieve sporter worden hier ook evenementen georganiseerd, denk bijvoorbeeld aan de Col du VAM run.

Tijdens een aantal van deze evenementen is de VAM volledig afgesloten. Je kan hier dan tijdelijk niet wandelen of fietsen. Check daarom het internet voor je op pad gaat, mocht je van ver komen.

Uitzicht op de VAM-berg en het Oude Diep

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: