Wandelen door het Holtingerveld: landschap gevormd door ijs en oorlog

Hangar in het Holtingerveld met route bordje voor de wandelroute

Het Holtingerveld is een prachtig natuurgebied in Drenthe, gelegen bij Havelte. Het gebied heeft een rijke geschiedenis. Zo is het een belangrijk punt geweest in de tweede wereldoorlog. De voorlaatste ijstijd heeft ervoor gezorgd dat de Havelterberg is ontstaan. In het gebied zijn ook Hunebedden te vinden. Zeker een interessante plek voor een wandeling dus.

Bereikbaarheid van het Holtingerveld

Het Holtingerveld is het beste te bereiken vanaf de toegangspoort. Bij deze toegangspoort zit een grote gratis parkeerplek, een informatiecentrum, een schaapskooi en een lekker restuarantje. De toegangspoort staat al vroeg op de verkeersborden aangegeven als je richting Havelte rijdt, maar de navigatie instellen op Van Helomaweg 18 in Havelte kan natuurlijk ook.

Hunebed in het Holtingerveld, in Drenthe
Hunebed

Geschiedenis van het Holtingerveld

IJstijd

Het landschap van het Holtingerveld heeft een rijke geschiedenis. Het landschap is gevormd door ijs en oorlog. Tijdens de voorlaatste ijstijd is de Havelterberg ontstaan. Een berg van ruim 15 meter hoog. Door het keileem die hier is ontstaan, groeien hier veel bijzondere planten die nergens anders in Drenthe te vinden zijn. Naast bijzondere planten, heb je hier ook prachtig uitzicht over het gebied.

Door de verplaatsing van ijs zijn er ook grote keien mee gevoerd vanuit Scandinavi├ź. Deze grote stenen zijn door eerdere bewoners gebruikt om grafstenen van te maken. Deze grafstenen zijn bij ons ook wel bekend als hunebedden. Hunebed D53 en D54 liggen in het Holtingerveld, waarvan D53 bijna de grootste van Nederland is.

De Havelterberg ontstaan door verschuiving van ijs in het Holtingerveld
De Havelterberg

Oorlog

Er waren ooit plannen om van het Holtingerveld een vliegveld, zoals Schiphol, te maken. Dit is nooit gebeurd door de crisis van de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers wel gebruik van het Holtingerveld als vliegveld, maar dan een militaire. Zo vind je in het Holtingerveld een grote hangar (te zien op de begin foto). Daarnaast is er ook een grote startbaan. De geallieerden hebben dit vliegveld gebombardeerd. Er zijn hier zelfs meer bommen gevallen dan in Rotterdam. Daarom kom je bij het wandelen door het Holtingerveld langs meerdere bomkraters. Sommigen zijn volgelopen met water, waardoor er kleine watertjes ontstaan.

Bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog waar nu een vennetje in is ontstaan. Holtingerveld
Bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog

Wandelroutes door het Holtingerveld

Door het Holtingerveld zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De routes die wij hier noemen zijn allemaal te wandelen vanaf de Holtingerpoort. Hier zitten ook de schaapskooi, Brasserie OER!, Vlinderparadijs Papiliorama en het Bezoekerscentrum Holtingerveld.

Hunebedroute

De kortste wandelroute door het Holtingerveld is de Hunebedroute. Dit is een wandelroute van 2,8 kilometer. Je wandelt tijdens deze route langs de hangar, een aantal bomkraters, de Havelterberg en twee hunebedden. Voor de Hunebedroute volg je de rode bordjes.

IJsroute

Heb je wat meer tijd om door het Holtingerveld te wandelen, dan kan je kiezen voor de IJsroute. Deze wandeling is 6,3 kilometer en komt ook langs de hoogtepunten van de Hunebedroute. Daarnaast kom je ook over het Holtingerzand. Voor de IJsroute volg je de blauwe bordjes.

Schaapskudde Holtingerveld

Oorlogsroute

Voor een langere wandeling door het Holtingerveld, is de oorlogsroute een goede keuze. Deze wandeling van 8,5 kilometer leidt je langs de hoogtepunten van de Hunebedroute, maar ook langs de oude startbaan. Voor de Oorlogsroute volg je de groene bordjes.

Wandelkaart Holtingerveld

Aan het begin van de genoemde wandelingen kom je langs het Bezoekerscentrum Holtingerveld. Hier kan je een gratis wandelkaart halen van de omgeving. Zo kan je er ook voor kiezen om de routes met elkaar te combineren. Zo kan je langs alle bijzondere plekken van dit landschap wandelen.

Interactieve routes

Ben je op stap met kinderen? Loop dan het spoor van Moeno de Mammoet en leer het gebied op een hele andere manier kennen. Alle info voor deze interactieve wandeling is voor 2 euro te koop bij het bezoekerscentrum.

Wil je graag meer te weten komen over de historie en de eerdere bewoners van het Holtingerveld? Loop dan de Flardenroute. Met de geïnstalleerde app op je telefoon, krijg je bij bepaalde punten info over de bewoners en omgeving. De wandeling is ongeveer 3 kilometer. Gebruik van een koptelefoon of oortjes zijn aan te raden bij deze wandeling. Mocht je deze zelf niet hebben, kan je er een lenen bij het bezoekerscentrum.

Zonsondergang Holtingerveld

Het Holtingerveld is een bijzonder en mooi gebied, geschikt voor alle leeftijden. Een wandelwagen of rolstoel is in dit gebied niet op alle plekken handig. Rondom het bezoekerscentrum en de schaapskooi is een rolstoel of wandelwagen geen enkel probleem.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: