16 tips om geld te besparen op wintersport

Uitzicht vanaf de piste op andere bergen tijdens wintersport

Hoe je het ook wendt of keert, wintersport is geen goedkope vakantie. Alsnog kan je door de goede keuzes te maken, heel wat geld besparen. Met deze 16 tips is besparen voor een vakantie naar de sneeuw een eitje. Zo zit wintersport er dit jaar misschien toch in, of houd je geld over voor andere avonturen.

In dit artikel lees je meerdere tips hoe je tijdens je wintersport en het voorbereiden van je wintersport geld kan besparen. Wij geven 16 bespaartips, die gaan over het verblijf, de reis, het materiaal en de activiteiten. Je kan ze allemaal toepassen, of je kan een deel toepassen. Wat je ook toepast, je zal gegarandeerd geld besparen. Lees snel verder voor onze tips.

1. Boek vroeg, of juist laat

Geld besparen voor je wintersport, begint al bij het boeken. Als je geld wilt besparen, maar ook nog ruime keuze wilt hebben, is het handig om vroeg te boeken. Misschien kan je zelfs gebruik maken van vroegboekkorting. Het voordeel aan vroeg boeken is de ruimere keuze uit goedkope accomodaties. Ben je later met boeken, zal de keuze beperkt zijn. Als je heel veel pech hebt, is er helemaal geen plek meer beschikbaar voor jouw budget. Ben je van plan om vroeg te boeken? Zorg dan dat je je wintersport in de zomermaanden boekt.

Je kan er ook voor kiezen om expres heel laat te boeken, zodat je gebruik kan maken van een mooie last-minute aanbieding. Voor een last-minute aanbieding moet je niet te veel specifieke eisen hebben, want de keuze zal niet reuze meer zijn.

2. Ga niet in het hoogseizoen

Zoals voor eigenlijk voor iedere vakantie geldt: de prijs van de vakantie is het hoogst in het hoogseizoen. Het hoogseizoen voor wintersport is in Nederland de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, is het dus voordeliger om in een andere periode te gaan. Bijkomend voordeel is dat het dan vaak ook veel rustiger is op de pistes.

3. Ga naar een kleiner gebied

Hoe toeristischer het gebied, hoe meer faciliteiten. Maar hoe meer faciliteiten, hoe hoger de prijs. Vraag je daarom af of je ook van al die faciliteiten gebruik gaat maken. Want veel liften en pistes klinkt leuk, maar je zult ze niet perse allemaal gebruiken. Zeker niet als beginner of als je op reis bent met kinderen. In een kleiner gebied zullen niet alleen liftpassen goedkoper zijn, ook de prijs van accomodaties en eten in de berghutten is lager. Op deze manier bespaar je op een makkelijke manier, veel geld.

Een kleiner gebied met fijne pistes is Schlick 2000 in Oostenrijk. Schlick 2000 is gelegen in het Stubaital en heeft 22 kilometer aan piste. Een zeer geschikt gebied voor beginners.

Meer tips over kleinere skigebieden? Lees deze blog over wintersport in het Stubaital in Oostenrijk.

Ga niet tijdens het hoogseizoen op wintersport. Zo bespaar je geld en heb je een rustige piste

4. Ga naar een minder traditionele bestemming

Bij het zoeken naar een bestemming voor de wintersport denken de meeste mensen aan een gebied in de Alpen. Om te besparen op je wintersportvakantie kan je ook richting Tsjechië en Bulgarije gaan. Beide bestemmingen zijn zeer sneeuwzeker. In deze landen liggen de prijzen over het algemeen lager, en ook de wintersport is hier goedkoper.

5. Huur een appartement

Bij het boeken van een vakantie, heb je keuze uit allerlei verschillende soorten accomodaties. Kies bij het boeken van een accomodaties eens voor een appartement in plaats van een hotel. Zo heb je de mogelijkheid om zelf te koken en kan je ‘s avonds ‘thuis’ op de bank een drankje doen. Iedere dag uit eten en naar de après-ski is leuk, maar niet iedere dag moeten scheelt een hoop geld.

6. Verblijf niet direct aan de piste

De accomodaties die gelegen zijn aan de piste, zijn vaak ook de duurste accomodaties. Dit komt door het gemak en het comfort dat deze plekken hebben. Maar hoe erg is het eigenlijk als je eerst een paar minuten in de auto moet rijden? Of een stukje met de skibus moet? Met het prijsverschil is het vaak de moeite waard om dat kleine stukje met de auto of bus voor lief te nemen. De skibus is in veel gevallen zelfs gratis. Tel uit je winst!

Ga naar een kleiner gebied of zoek naar een accommodatie niet direct aan de piste om geld te besparen

7. Ga winterkamperen

Heb je een fijne caravan of camper? Of juist een lekkere warme slaapzak? Denk dan ook eens aan winterkamperen. Een aantal campings in de Alpen zijn namelijk ook in het winterseizoen geopend. Deze campings hebben speciale ruimtes waar je warm en droog je ski- en snowboardmaterialen kan stallen en ook de toiletgebouwen zijn verwarmd. Door te gaan winterkamperen zit je soms voor een prikkie dicht bij de piste.

Twee fijne campings die geopend zijn in de winter en gelegen zijn in wintersport gebieden zijn Camping Cantinaccio Rosengarten in Italië en Alpencamping Nenzing in Oostenrijk. Beide campings beschikken over ruime plekken, prachtige uitzichten en goed onderhouden voorzieningen.

8. Blijf (relatief) dicht bij huis

Hoe verder van huis je op wintersport gaat, hoe meer geld je kwijt bent aan reiskosten. Een manier op te besparen voor je wintersport, is om relatief dicht bij huis te blijven. Denk bijvoorbeeld aan Winterberg, Willingen of de Harz. Deze wintersport bestemmingen zijn allemaal gelegen in Duitsland. Houd bij het boeken van deze bestemmingen er rekening mee dat deze minder sneeuwzeker zijn dan de hoog gelegen gebieden in de Alpen.

9. Ga samen en split de kosten

Een manier om geld te besparen op je accommodatie is om samen met anderen te gaan. Een huisje voor twee personen is vaak niet veel goedkoper dan een huisje voor bijvoorbeeld vier personen. Als je samen in een appartementje verblijft, kan je de kosten hiervan splitten. Als je samen gaat, zorg dan voor duidelijke afspraken, zo blijft het tijdens de vakantie gezellig.

Op kleding voor wintersport kan je veel geld besparen, maar het is wel belangrijk om goed materiaal te hebben

10. Leen van een vriend of familielid

Een ski-jas, skibroek, skisokken, noem maar op. Je hebt nog al wat spullen nodig om lekker te kunnen wintersporten. Helaas zit aan al deze spullen een behoorlijk prijskaartje. Helemaal wanneer je dit in een keer moet aanschaffen.

Is dit je eerste keer wintersport en weet je niet of je nog wel eens zult gaan? Heb je toevallig wel een fanatieke wintersporter in je familie? Vraag dan eens of je bijvoorbeeld een skibroek mag lenen. Scheelt weer een kledingstuk aanschaffen wat je misschien nooit meer zult gebruiken. Vergeet geen leuke of lekkere souvenir mee te nemen als bedankje 😉

Geen vrienden of familie waar je wat van kan lenen? Huur van een andere avonturier via GearShare. Een duurzame en voordelige optie!

11. Koop tweedehands of in de uitverkoop

Een andere manier om geld te besparen op wintersport, is om kleding tweedehands te kopen. Op Marktplaats en Vinted staat genoeg skikleding te koop. Het is wel van belang dat de kleding nog in orde is. Het verpest je wintersport behoorlijk als je kleding niet droogt blijft of niet warm is.

Als je graag een nieuw kledingstuk wilt, kan je deze ook buiten het seizoen kopen. Winkels en webshops houden dan uitverkoop om ruimte te maken voor de nieuwe collectie. Een bezoek aan het outlet zoals Bataviastad kan ook behoorlijk schelen in de portemonnee.

12. Gebruik wat je al hebt

De beste manier om geld te besparen, is door iets te gebruiken wat je al hebt. Heb je een fijn thermoshirt wat je normaal gebruikt tijdens koude wandeltochten? Dikke wanten voor die ene keer dat er sneeuw ligt in Nederland? Of heb je misschien een buff die je gebruikt tijdens het hardlopen? Deze kledingstukken werken ook uitstekend tijdens je wintersport. Je hoeft niet iets aan te schaffen omdat het item ‘speciaal’ voor wintersport is.

Weet je niet precies wat je allemaal nodig hebt voor een wintersportvakantie? Download hier onze gratis inpaklijst. Zo vergeet je niks!

13. Maak gebruik van de gastenkaart

Op meerdere bestemmingen krijg je als toerist een gastenkaart. De gastenkaart is een pas, waarmee je allerlei kortingen en voordelen krijgt in het gebied. Denk hierbij aan gratis openbaar vervoer, korting op activiteiten, korting op skihuur en korting op een liftpas. De voordelen verschillen per land en gebied, maar check zeker de voordelen die op jouw skivakantie gelden.

Ga in plaats van skiën eens wandelen op wintersport. Zo bespaar je ook geld. Sneeuwschoenwandeling

14. Doe een dag (of vaker) een andere activiteit

Bij wintersport denken veel mensen alleen aan skiën en snowboarden. Dat is zeker niet het enige wat je in de winter in de bergen kan doen. Plan eens een andere activiteit tijdens je wintersport. Daarmee kan je best wat geld besparen. Ga bijvoorbeeld (sneeuwschoen-)wandelen, probeer een langlauftocht of ga een dagje cultuur snuiven. Deze activiteiten zijn vaak goedkoper dan een dag skiën. Dit komt omdat de huur van de materialen goedkoper (of zelfs gratis) is en omdat je geen skipas nodig hebt.

15. Plan je activiteiten

Bedenk voor je een liftpas aanschaft en je materiaal huurt, wat je activiteiten van de week gaan zijn. Wellicht ben je op wintersport in de buurt van een mooie stad en wil je deze een dag bezoeken of ga je een dag wandelen in plaats van skiën. Het is dan slim om niet een liftpas voor de lengte van je wintersport aan te schaffen.

Veel skigebieden bieden ook een flexibele liftpas aan. Hiermee kan je bijvoorbeeld drie dagen skiën in een periode van vijf dagen. Dit is in verhouding duurder dan een liftpas voor drie aaneengesloten dagen, maar hiermee heb je wel meer flexibiliteit. En het is altijd nog goedkoper dan betalen voor dagen waarop je uiteindelijk toch niet de berg op gaat.

16. Neem zelf lunch, snacks en boodschappen mee

Van wintersporten krijg je behoorlijke trek. Het is verleidelijk om dan een lekkere warme skihut binnen te gaan en grote kom goulash soep te bestellen. Doe je dit iedere dag voor de lunch en het avondeten, dan komt daar een behoorlijk prijskaartje aan te hangen. Als je graag wat geld wilt besparen, kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld je eigen lunch mee te nemen naar de piste of ‘s avonds je eigen maaltijd te koken.

Het kan ook slim zijn om wat repen in je tas of zak te stoppen, dan hoef je voor de kleine trek in ieder geval niet langs de berghut. Ben je van plan zelf voor een warme maaltijd te zorgen? Neem dan al wat boodschappen mee vanuit Nederland of koop ze bij een grote supermarkt op je bestemming. De kleine winkeltjes in de bergen zijn vaak niet de goedkoopste.

Eten is berghutten is erg prijzig. Bespaar geld op wintersport door je eigen eten mee te nemen.

Met deze 16 tips zal het jou zeker weten lukken om geld te besparen voor de volgende wintersportvakantie. Heb je zelf nog een goede tip, laat het dan zeker weten!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: